Kuoronjohtaja

Maarit Amper, Kiuruveden Naislaulajien taiteellinen johtaja

Maarit Amper on kuoroa eteenpäin vievä sisukas voima, sielukas innoittaja, muusa, säveltäjä, sovittaja, kuoron johtaja, taiteellinen johtaja, KNL ry hallituksen jäsen, Suomen Naiskuoroliiton musiikkivaliokunnan jäsen. 

Hän rohkaisee yläsavolaisia naisia mukaan lauluharrastukseen:

"Tänään löysin runon, yhteyden. Tänään löysin runon..." - Noin alkaa Kaarina Toivolan runo Lumous. Toiset löytävät yhteyden runoista, minä lauluista. Olen laulanut niin kauan kuin muistan. Eri asioiden muistaminenkin on minulle helpompaa, kun tieto sisältyy säveleen. Kuorolaulun aloitin lapsikuorossa koulussa. Noin 11-vuotiaana liityin Espoonlahden seurakunnan nuorisokuoroon. Tuolloin tunsin tietysti olevani nuori, vaikka muut kuorolaiset mielestäni olivat tosi vanhoja. Näin jälkeenpäin ajateltuna he olivat ikähaitarissa 20-25-vuotta. Tuo nuorisokuoro oli sekakuoro ja sekakuorolaulusta minulla onkin eniten kokemusta. Muistan kuoroon liittyessä sen pelonsekaisen jännityksen. Jokainen on joskus aloittelija ja tuntee epävarmuutta. 

Minusta on muutama asia, mitä liittyminen kuoroon vaatii: Rohkeutta ottaa se ensiaskel ja mennä mukaan, halu oppia uutta sekä valmius nähdä vaivaa harrastuksen eteen. Moni pelkää sitoutumista, mutta kaikki harrastukset vaativat jonkunlaista sitoutumista. Se, että kuorolaulu on yhteisöllistä toimintaa aiheuttaa sen, että harrastusaika on ennalta määrätty. Toki sitten riippuu kuorolaisen ajasta, taidosta ja tavoitteista, kuinka paljon hän harrastukseen panostaa omalla ajallaan. Olen vaihtanut opiskeluaikana pääaineeni pianosta kuoronjohtoon. Tämä vaihdos oli tietoinen ja suunniteltu. Kuorolaulu yhteisöllisenä toimintana antaa minulle niin paljon enemmän, kuin sinänsä mukava, mutta hyvin yksinäinen pianonsoitto. Musiikissa on niin paljon eri genrejä ja tyylejä, että opiskeltavaa on koko elämän ajan. Juuri, kun kokee osaavansa esimerkiksi laulun, huomaa mitä vielä pitäisi oppia lisää tai ainakin paremmin. Tämä pitää harrastuksen mielekkäänä: aina on uutta opittavaa ja itseään kehitettävää. Naiskuorolaulu on tullut minulle tutuksi Kiuruveden Naislaulajien myötä. Tämän ahkeran naisporukan kanssa olen saanut työskennellä syksystä 1995 alkaen. On ollut ilo kokeilla uusia juttuja, haastaa itseään ja ennen kaikkea ystävystyä upeiden laulajien kanssa. Ja vaikka työtä tehdään kovasti, niin on meillä myös mukavaa! Jos kiinnostuit, niin tule mukaan edes kokeilemaan. 2.10.2021 on Kiuruveden Naislaulajien 75-vuotiskonsertti ja sen jälkeen harjoittelemme mm. joululauluja. Mukaan voit tulla vaikka vain kuuntelemaan tai opettelemaan vain muutamaa laulua. Sopiva kombo varmasti löytyy. Otat vain yhteyttä minuun, niin sovitaan.

"Ääneni tahtoi, se tahtoi vain laulaa ja liittyen toisiin yhteisen laulumme soi..." (Mia Makaroff: Laulua elämä soi).